Liste over almindelige PFAS kemikalier som du bør undgå

28/08/23
Her i artiklen bliver du klogere på hvordan PFAS eksiterer i vores hverdag, og hvordan du bedst ungår PFAS i din hverdag. 

Har du nogensinde hørt om PFAS? De specielle kemikalier, der afviser vand og fedt. Kemikaliet er kendt for deres super stærke bindinger mellem kulstof- og fluoratomer, hvilket gør dem næsten umulige at nedbryde.

Af samme årsag findes de ofte i produkter, som skal kunne modstå vand, olie og pletter. Det er især velkendt at der ofte finde PFAS i de populære non stick pander og vandtætte produkter, der bruges i vores dagligdag.

Hvis du gerne vil vide, hvilke almindelige områder vi har fundet dem. Læs mere i denne artikel PFAS forurening i miljøet- hvor kommer PFAS fra?

PFAS-forurening

PFAS forurening i miljøet- hvor PFAS kommer fra?

Få alle de informationer du behøver omkring hvor PFAS kommer fra, og hvordan det har sneget sig ind i mange af vores hverdagsprodukter

LÆS MERE

Dine PFAS lister - De mest almindelige typer af PFAS og hvor det bruges

PFAS stoffer er helt uden vores kendskab blevet en stor del af manges dagligdag. Her kan du læse mere om de mest almindelige typer af PFAS, samt hvordan de bruges og hvilke ufordringer det kan forårsage.

Perfluorooctanoic Acid (PFOA)

Hvad er PFOA: PFOA, ofte kaldet "C8," er et syntetisk stof med otte kulstofatomer og en kæde af fluoratomer.

Almindelig anvendelse: PFOA er blevet brugt til at producere non-stick kogegrej, pletresistente stoffer, vandtætte tekstiler og endda mademballage.

Virkning: PFOA er vedholdende i miljøet og har rejst sundhedsmæssige bekymringer, herunder forbindelser til kræft og udviklingsmæssige problemer.

Perfluorooctanesulfonic Acid (PFOS)

Hvad er PFOS: PFOS er et perfluoralkyl stof med en sulfonsyre funktionsgruppe.

Almindelig anvendelse: PFOS er blevet anvendt i brandslukningsskum, pletresistente stoffer, tæppebehandlinger og endda i nogle rengøringsprodukter.

Virkning: Ligesom PFOA er PFOS meget vedholdende, og kan ophobes i organismer,. Her kan det potentielt forårsage skade på både menneskers sundhed og miljøet.

Perfluorohexane Sulfonic Acid (PFHxS)

Hvad er PFHxS: PFHxS er et perfluoralkyl stof med en sulfonsyregruppe, lignende PFOS men med en kortere kulstofkæde.

Almindelig anvendelse: PFHxS deler anvendelser med PFOS, herunder pletresistente tekstiler, vandafvisende belægninger og i visse rengøringsprodukter.

Virkning: PFHxS rejser også bekymringer på grund af dens vedholdenhed og potentiale til at bioakkumulere i organismer.

Perfluorobutanesulfonic Acid (PFBS)

Hvad er PFBS: PFBS er en kortere-kædede perfluoralkyl stof med en sulfonsyregruppe.

Almindelig anvendelse: PFBS findes i papir- og papbelægninger, tekstiler og rengøringsprodukter.

Virkning: Selvom PFBS er mindre studeret, rejser dens vedholdenhed bekymringer om langsigtede miljøeffekter.

pap-og-papir

Lister over produkter med PFAS

Se her listen med produkter, hvoraf flere af dem er en del af de flestes dagligdag. Tjek om du selv bruger nogle af disse produkter i din dagligdag.

Produkter, som vi bærer

 • Handsker med Gore-Tex
 • Shorts med teflon

Produkter, som vi passer vores hud med

 • Kosmetik
 • Ansigtscreme
 • Hårspray

Produkter, som vi laver mad med:

 • Stegepander
 • Grillnet

Produkter, som vi renser vores tænder med

 • Tandtråd

Produkter til husholdningen

 • Beskæresakse
 • Lakforsegler
 • Ski voks tape
 • Motorbehandling
 • Tør spray
 • Imprægneringsspray
 • Facademaling
 • Cykelkædespray
 • Cykelolie
 • Låseolie
 • Gevindtape/tætningstape
 • Tekstildug
 • Gamer mus

produkter-der-indeholder-PFAS

Hvordan ved jeg, om et produkt har PFAS?

Det næste naturlige spørgsmål for mange vil nok være; hvordan ved jeg så om jeg bruges produkter med PFAS? Her kan du vores 5 tips til at finde ud af om du bruger produkter med PFAS.

1. Læs etiketter

Se efter etiketter, der angiver, om et produkt er "PFAS-fri" eller "fluor-fri." Dette er en ligetil måde at vide på, at produktet ikke indeholder disse kemikalier.

2. Tjek ingredienslister

Nogle produkter angiver måske ikke eksplicit "PFAS-fri", men du kan tjekke ingredienslisten for specifikke PFAS forbindelser. Almindelige inkluderer PFOA, PFOS, PFHxS, PFBS og mere.

3. Kontakt producenten

Hvis du er usikker, kan du kontakte producenten og spørge om PFAS liste tilstedeværelsen i deres produkt.

4. Online research

Søg online for information om specifikke produkter. Nogle forbrugeradvokat websites eller anmeldelser kan give indsigt i, hvorvidt PFAS er til stede.

5. Skjulte navne

Nogle producenter bruger måske ikke udtrykket "PFAS" på deres etiketter. I stedet kan de bruge udtryk som "fluoreret" eller "perfluoro." Gør dig fortrolig med disse alternative navne for at være mere grundig i din undersøgelse.

Fri-for-PFAS

Hvad kan du gøre hvis du er kommt i kontakt med PFAS?

1. Vask dine hænder og eksponerede områder

Hvis du har rørt ved et stof eller produkt, som du tror indeholder PFAS, skal du vaske dine hænder og alt eksponeret hud grundigt med sæbe og vand. Dette kan hjælpe med at reducere eventuelle rester, der kan være på din hud.

2. Undgå forbrug

Hvis du har indtaget noget, der indeholder PFAS (for eksempel forurenet mad eller vand), skal du undgå at indtage mere af det. Selvom du ikke kan gøre den tidligere eksponering om, kan du begrænse yderligere indtagelse.

3. Fjern forurenet tøj

Hvis dit tøj er kommet i kontakt med et stof, der indeholder PFAS, skal du tage det af og vaske det separat fra andet tøj.

4. Vandfiltrering

Hvis du mistænker, at dit drikkevand kan være forurenet med PFAS, bør du overveje at bruge aktiverede kulfilter eller GROHE Blue omvendt osmoseanlæg som er fundet effektive til at reducere PFAS-niveauer.

Når vi taler om PFAS-lister, har disse lumske kemikalier, der er født i fabrikker, en uventet måde at blive hængende på. Det er ret imponerende, hvordan de bare ikke vil forsvinde.

Ved Watertrade er vores mission at stå op og bryde PFAS liste cyklusen. Vi handler alt om at støtte en sund livsstil, styre uden om PFAS faldgruber og give en hånd til at gøre vores miljø mere bæredygtigt.

Derfor siger vi farvel til ting som plast, tekstiler og alt andet, der blæser op under flammerne af PFAS. Du kan tjekke vores bæredygtige bestræbelser lige her: Watertrade Bæredygtighed. Lad os leve et liv med velvære, sammen.

watertrade-bæredygtighed

FAQs

Er det sikkert at bruge kosmetik, der indeholder PFAS?

Nogle kosmetikprodukter, især dem der er vandafvisende eller langvarige, kan indeholde PFAS. Selvom de direkte sundhedsmæssige implikationer stadig er under undersøgelse, er det tilrådeligt at bruge PFAS-frie produkter, når det er muligt.

Kan madlavning eller kogning af vand fjerne PFAS?

Nej, madlavning eller kogning af vand fjerner ikke PFAS. Faktisk kan kogning koncentrere dem, hvis vandvolumen reduceres under kogningen.

Fjerner alle vandfiltreringssystemer PFAS?

Nej, ikke alle vandfiltre er designet til at fjerne PFAS. Aktiverede kulfiltre og omvendt osmose systemer er blandt dem, der har vist sig effektive til at fjerne nogle PFAS-forbindelser. Hos Watertrade kan du købe et omvendt osmoseanlæg, som filtrerer dit vand og reducerer PFAS & PFOS I vandet.

Hvordan kan jeg reducere PFAS-eksponering i min dagligdag?

Nogle metoder inkluderer brug af PFAS-frie produkter, drikke filtreret vand - især hvis du er i et berørt område, undgå mad emballeret i PFAS-indeholdende materialer og holde dig informeret om lokale PFAS-kontaminationsproblemer.

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December
Ingen konto? Opret en her