PFAS i Danmark: derfor skal du have et RO vandfilter

28/08/23
Har du også bemærket det øgede fokus på PFAS i Danmark? Her i artiklen bliver du klogere på præcis hvordan PFAS er blevet så udbredt i Danmark, og hvordan du bedst reducerer din PFAS eksponering. 

Er du stødt på udtrykket PFAS før? Det er en betegnelse for stoffer, vi ofte finder i almindelige ting omkring os, som maling, regnfrakker og nogle køkkenredskaber. Nu fanger PFAS global opmærksomhed og får øjenbrynene til at hæve sig på grund af kemikaliernes potentielle sundhedsrisici.

Danmark er især i fokus og står over for sine egne udfordringer med PFAS. Dette øger også presset for PFAS-vandfiltrering mere end nogensinde.

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad vi forbruger af PFAS stoffer i vores dagligdag, så klik her på "PFAS lister og hvad alle bør vide" for at læse mere om denne artikel.

Liste over almindelige PFAS kemikalier, som du bør undgå

Her i artiklen bliver du klogere på hvordan PFAS eksiterer i vores hverdag, og hvordan du bedst ungår PFAS i din hverdag

LÆS MERE

Hvad er PFAS?

PFAS, ofte kaldet "evighedsstoffer," er en del af en stor familie af kemikalier kendt for deres holdbarhed. Deres unikke binding mellem fluor og kulstof gør dem særligt seje. Denne sejhed har ført til deres brede anvendelse i forskellige industrier.

PFAS situationen i Danmark

Nylige rapporter har fremhævet den omfattende spredning af disse kemikalier og understreget nødvendigheden af at tage fat på denne udfordring.

En rapport fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) afslørede, at over 500.000 kilogram PFAS er blevet spredt ud over danske marker. Dette udgør ikke kun en trussel mod jordkvaliteten, men rejser også bekymringer om potentiel udvaskning i grundvandskilder.

Nylige undersøgelser har påvist forhøjede niveauer af PFAS i nogle af Danmarks vandkilder, hvilket har skabt bekymring om vandkvaliteten og sikkerheden. Nogle eksempler på kommuner, hvor PFAS er blevet fundet, inkluderer:

  • Svendborg
  • Thisted
  • Skagen
  • Frederikshavn
  • Fanø

PFAS-i-nogle-af-Danmarks-vandkilder

Kilde: https://www.agersoenaturcenter.dk/galleri/

For at se en omfattende liste over områder påvirket af PFAS-forurening kan du tjekke denne artikel fra TV2 Nord.

Endnu en bekymrende afsløring fra DN peger på udledningen af giftige stoffer, herunder PFAS, i Agersø Sund. Denne forurening påvirker ikke kun havdyr. Når disse skadelige stoffer når havet, kan de optages af fisk. Og når fiskene ender op på middagsbordet, så introduceres giftstofferne i menneskekroppen og udgør en potentiel sundhedsrisiko.

Stigningen i efterspørgslen efter PFAS vandfiltrering i Danmark

Offentlig Bevidsthed

Den voksende viden om PFAS-risici har ført til en stigning i efterspørgslen efter specialiserede vandfiltre. Mediedækning, forskning og miljømæssig aktivisme har alle øget denne bevidsthed.

Teknologiske Fremskridt

Som reaktion herpå har filtreringsindustrien forfinet teknologier til at håndtere PFAS. Løsninger som aktivt kul-filtre, ionbytningsharpikser og omvendt osmose er førende på området.

Initiativer fra Regeringen

Den danske regering, der prioriterer rent vand, har støttet bestræbelser på at etablere PFAS-filtre i højrisikoområder, hvilket øger efterspørgslen efter førsteklasses filtrering.

Privat Sektors Respons

Mange virksomheder, især inden for fødevarer og drikkevarer, sikrer sig, at deres vand er frit for PFAS, for at beskytte deres produkter og vinde forbrugertillid.

GROHE-vandhane

Forhøj kvaliteten af dit vand med Watertrade

I Danmark, hvor behovet for PFAS-vandfiltrering vokser hurtigt, har vi hos Watertrade gjort vores bedste for at følge denne efterspørgsel. Da flere private hjem såvel som virksomheder efterspørger vandfiltrering, som kan give dem velsmagende og ikke mindst sikkert vand.

For reducering af PFAS anbefaler Watertrade det innovative GROHE vandfiltre, som er den effektiveste metode til at reducere PFAS I dit drikkevand.

Omvendt osmose (RO) er anerkendt for sin effektivitet i at filtrere forurenende stoffer ud, herunder PFAS og PFOS. Med Watertrades forskelligartede udvalg af omvendt osmoseanlæg har vi en række muligheder skræddersyet til dine specifikke behov.

FunktionBeskrivelse
AnvendelseKan anvendes både professionelt og I hjemmet til at sikre rent og filtreret vand direkte fra hanen.
Fjernelse af PFAS og PFOSOmvendt osmose er en af de mest effektive metoder til at fjerne PFAS- og PFOS fra drikkevandet
MineralbalanceEfter RO-filtrering genindfører den de rigtige mineraler i vandet, hvilket sikrer afbalanceret og sundt drikkevand.
Kompatibilitet med vandhanerGROHE Blue Pure haner er designet til at være kompatible med det omvendte osmosesystem. De giver filtreret vand direkte fra vandhanen.
Design af vandhanerElegant, minimalistisk, holdbart, let at rengøre og vedligeholde og fremstillet af materialer af høj kvalitet, der sikrer holdbarhed og lang levetid.
Hvad filtreres der forHåndterer effektivt skadelige stoffer som klor, bly, pesticider, PFAS/PFOS og herbicider.
Vandkvalitet og smagSystemet forbedrer i høj grad både smagen og kvaliteten af drikkevandet.

FAQs

Er der specifikke områder i Danmark, der er mere påvirket af PFAS end andre?

Ja, visse områder i Danmark har rapporteret om højere niveauer af PFAS-forurening. For eksempel er vandet under mere end 1.161 steder i Danmark blevet identificeret som forurenet med PFAS. Det er vigtigt at holde sig opdateret med lokale rapporter og anbefalinger for at kende status for din region.

Hvilke produkter indeholder typisk PFAS?

PFAS kan findes i en række dagligdagsprodukter på grund af deres egenskaber med at frastøde vand, snavs og fedt. Dette inkluderer genstande som nonstick-kogegrej (f.eks. teflon pander), regnfrakker, maling, rengøringsprodukter, fødevareemballage og endda nogle typer brandbekæmpelsesskum.

Hvordan kan jeg tjekke, om min lokale vandkilde i Danmark er påvirket af PFAS?

Lokale kommuner og vandselskaber plejer at levere vandkvalitetsrapporter. Du kan kontakte dem direkte eller tjekke deres hjemmesider. Yderligere kan Miljøstyrelsen og andre relaterede myndigheder have opdateret information om berørte områder.

Er flaskevand i Danmark fri for PFAS?

Selvom flaskevand kan gennemgå forskellige renseprocesser, er det ikke garanteret at være frit for PFAS, medmindre det er angivet. Det er vigtigt at tjekke med individuelle flaskevandsmærker eller lede efter certificeringer, der indikerer PFAS-testning.

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December
Ingen konto? Opret en her