Hvad er PFAS: 4 ting som du børe vide om PFAS

21/09/23
Vil du gerne vide mere om PFAS? Læs med her og find ud af hvad PFAS er og hvorfor du bør undgå stoffet

Du har helt sikkert hørt om evigehdskemikaliet PFAS. Man kalder PFAS for evighedskemikaliet fordi kroppen og miljøet har svært ved at nedbryde PFAS. Mængden af kemikaliet opbygger sig derfor over tid, og netop denne opbygning linkes til en række sundhedsproblemer.

I artikler her bliver du klogere på hvad PFAS er, hvordan det kommer ind i vores kroppe, og hvad vi kan gøre for at undgå dem. Vi vil også diskutere de sundhedsmæssige virkninger af PFAS og de regeringsreguleringer, der er ved at blive indført for at beskytte os mod disse skadelige kemikalier.

Når du har læst denne artikel skulle du gerne føle at du har opnået en bedre forståelse af hvad PFAS er, hvorfor det er skadeligt, og hvordan du bedst reducerer din eksponering overfor PFAS.

PFAS-I-danmark

PFAS i Danmark: derfor skal du have et RO vandfilter

Find ud af, hvordan PFAS er blevet udbredt i Danmark, og hvordan du kan reducere din eksponering for disse skadelige kemikalier.

LÆS MERE

Du har helt sikkert hørt om evigehdskemikaliet PFAS. Man kalder PFAS for evighedskemikaliet fordi kroppen og miljøet har svært ved at nedbryde PFAS. Mængden af kemikaliet opbygger sig derfor over tid, og netop denne opbygning linkes til en række sundhedsproblemer.

I artikler her bliver du klogere på hvad PFAS er, hvordan det kommer ind i vores kroppe, og hvad vi kan gøre for at undgå dem. Vi vil også diskutere de sundhedsmæssige virkninger af PFAS og de regeringsreguleringer, der er ved at blive indført for at beskytte os mod disse skadelige kemikalier.

Når du har læst denne artikel skulle du gerne føle at du har opnået en bedre forståelse af hvad PFAS er, hvorfor det er skadeligt, og hvordan du bedst reducerer din eksponering overfor PFAS.

1. Det skal du vide om PFAS

Først og fremmest er det værd at vide at de medst almindelige forekommende PFAS stoffer kan inddeles I 2 kategorier. Vil du have en udvidet forståelse for PFAS, kan du her se vores PFAS lister.

PFAS: Her er der tale om menneskeskabte kemikalier, der har været brugt i en bred vifte af produkter, herunder de populære non stick teflan pander. PFAS er vandafvisende stoffer og er svært for både kroppen og miljøet at nedbryde.

PFOS: PFAS og PFOS er ikke det samme stof. PFOS er derimode en type af PFAS, og blev engang brigt I mange af de samme produkter som PFAS. PFOS er dog blevet ufaset i mange lande, netop grundet de sundhedsmæssige og miljømæssige trusler det udgør.

Fluorstoffer: Er en type af PFAS, der ofte tilsættes I tandpasta, tandtråd og andre personlige plejeprodukter. Fluorstoffer er et naturligt forekommende mineral.

2. Hvirnår og hvordan udsættes vi for PFAS?

Folk udsættes for små mængder af PFOS eller PFOA i hverdagen gennem eksponering for mange kilder og kontakt med forbrugerprodukter, der indeholder disse kemikalier. Og hvor kommer PFAS så fra? De frigives i miljøet fra industrianlæg, lossepladser og andre kilder.

De er blevet sat i forbindelse med helbredseffekter som nyre- og testikelkræft. Du kan finde ud af mere om PFAS symptomer og deres indvirkning på dit helbred.

Her er nogle specifikke måder, hvorpå vi kan blive udsat for PFAS:

Luft: Vi kan blive udsat for PFAS-partikler, der er frigivet til luften fra industrielle anlæg eller lossepladser.

Mad: Vi kan blive udsat for at spise mad, der er blevet forurenet med PFAS, såsom fisk, der har spist forurenet vand.

Vand: Vi kan blive udsat for at drikkevand med PFAS, der er blevet forurenet, såsom vand fra brønde, der er tæt på industrielle anlæg.

Produkter: Vi kan komme i kontakt med PFAS gennem produkter, der indeholder dem, såsom non-stick-kokkekværn og vandafvisende tøj.

Hvordan-PFAS-eksponeres

3. Hvad er PFAS situationen I Danmark?

Ifølge den Danske Miljøstyrelse (EPA) er PFAS til stede i miljøet og i blodet hos mennesker i Danmark. De mest almindelige PFAS i Danmark er perfluorooctane sulfonat (PFOS) og perfluorooctanoic acid (PFOA).

Dog viser undersøgelserne heldigvis at det gennemsnitlige PFOS-nievau i danskernes blod er indenfor et acceptabelt noveau og derfor ikke udgør en sundhedsrisiko på nuværense tidspunkt. EPA følger dog udviklingen tæt, så de er klar til at tage de nødvendige skridt hvis niveauerne bliver for høje.

Vil du vide mere om spredningen af PFAS i Danmark? Så læs artiklen opdagelse af PFAS i Danmark.

4. Hvordan undgår du PFAS dagligdagen?

1. Undgå non-stick køkkengrej: PFAS bruges ofte i non-stick køkkengrej, så det er bedst at undgå disse produkter. Brug i stedet kogegrej lavet af rustfrit stål, støbejern eller keramik.

2. Vælg naturlige produkter til personlig pleje: PFAS findes ofte i produkter til personlig pleje, såsom shampoo, sæbe og makeup. Kig efter produkter, der er mærket som "naturlige" eller "økologiske".

3. Drik filtreret vand: PFAS kan findes i postevand, så det er en god idé at filtrere sit vand, før man drikker det. Du kan bruge et hjemmevandfilter eller en vandflaske med filter.

Her er 4 enkle måder at minimere PFAS i vand i hjemmet og på kontoret. Vi giver dig også eksempler på, hvordan du vælger det bedste vandfiltreringssystem, så du kan drikke det bedste vand uden kemiske stoffer.

Hvordan vælger man det bedste PFAS filter?

1. Hvad er dine behov

Hvilken type PFAS vil du fjerne fra dit vand? Størrelse? Hvor meget vand har du brug for at filtrere? Hvad er dit budget?

2. Forskning i filtertyper

Der findes mange forskellige typer PFAS-filtre, der hver har sine egne styrker og svagheder. Læs anmeldelser og sammenlign priser for at finde det bedste filter til dine behov.

Også for at hjælpe dig med bedre at forstå forskellen mellem Omvendt Osmose VS. almindelig vandfilter: hvilken er bedst? så du kan træffe en beslutning før købet.

3. Installationsproces

Nogle PFAS-filtre er nemme at installere, mens andre kræver professionel installation. Det er også vigtigt at tale med en professionel for at få anbefalinger. Hos Watertrade kan vi hjælpe dig med at vælge det rigtige filter til dine behov, vores service og budget.

GROH- installation

Vælg hvilket anlæg du skal have installeret

Der findes forskellige typer GROHE systemer, som du kan få installeret hos Watertrade. Vi installerer både GROHE Blue Home, Omvendt osmoseanlæg, GROHE Blue Professional og GROHE Red. Få et overblik over prisen, og hvad installationen inkluderer, her:

KONTAKT OS HER

Start dit PFAS-frie liv

PFAS er en stille trussel mod vores helbred og vores miljø. De er overalt, og vi kan ikke undslippe dem. Men vi kan være opmærksomme på dem og tage skridt til at reducere vores eksponering.

Det første skridt er at uddanne os selv om PFAS. Når du træffer en beslutning om, hvad du skal bruge, spise eller indtage, skal du tage et øjeblik til at tænke over den mulige indvirkning, det kan have på dit helbred og miljøet.

FAQ

Hvad er de miljømæssige virkninger af PFAS-forurening?

PFAS kan forekomme i miljøet i lang tid. De kan akkumulere i kroppen af dyr og mennesker, og de kan skade vilde dyr. PFAS-forurening kan også forurene vandforsyninger, jord og luft.

Er PFAS sikre for kæledyr?

PFAS kan være skadelige for kæledyr. De kan udsættes for PFAS gennem deres mad, vand og miljøet.

Skal jeg fortsætte med at amme, hvis jeg har været udsat for PFAS?

Breastfeeding er den bedste måde at fodre en baby på. Det giver essentielle næringsstoffer og antistoffer, der hjælper med at beskytte babyen mod infektion. Sundhedsmæssige fordelene ved amning opvejer langt de potentielle sundhedsrisici for et spædbarn fra PFOS- eller PFOA-eksponering gennem modermælken.

Hvilke PFAS-produkter kan vi komme i kontakt med?

Non-stick-kokkekværn, vandafvisende tøj, brandskum, mademballage, kosmetik, personlige plejeprodukter, industrielle produkter og tekstiler.

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December
Ingen konto? Opret en her