Hvordan påvirker PFAS dit helbred?

28/08/23
Hvorfor er det at PFAS er så dårligt for os? Find ud af mere om hvordan PFAS påvirker vores krop og helbred. 

I vores moderne verden er vi omgivet af en masse kemikalier, der gør vores liv mere bekvemt. Disse kemikalier kaldes PFAS, og de er næsten overalt omkring os. Men her er hagen - disse kemikalier forsvinder ikke bare over tid. De bliver i vores miljø og endda i vores kroppe.

Selvom PFAS har gjort vores liv lettere på mange måder, tyder voksende beviser på, at disse kemikalier kan udgøre flere sundhedsrisici. De kan ophobe sig og vedblive i den menneskelige krop over tid, hvilket potentielt kan føre til negative helbredseffekter.

PFAS-I-drikkevend

Fakta om PFAS i drikkevand og hvordan man renser det!

Opdag, hvordan du kan beskytte dit helbred mod PFAS i drikkevand i dit daglige drikke med enkle forholdsregler. Klik her.

LÆS MERE

PFAS eksponering: Hvordan påvirker det din krop?

PFAS, der er en forkortelse for per- og polyfluoralkylstoffer, er en gruppe kemikalier, der på subtil vis væver sig ind i vores hverdag. Det sker på grund af forurening fra "Kilder til PFAS i drikkevand" såsom fabrikker, lossepladser og produkter, vi bruger i vores daglige liv. Vi kan komme i kontakt med PFAS ved at indånde forurenet luft, spise mad eller drikke vand med disse kemikalier eller bruge produkter, der indeholder dem.

Når vi drikker dette vand, kommer disse kemikalier ind i vores kroppe. Det bekymrende er, at PFAS bliver i vores kroppe i lang tid, fordi de binder sig til vores proteiner og ikke så let slipper ud igen. En proces kendt som bioakkumulering.

Med tiden kan vi føle os syge af at have en masse PFAS i vores system. Hvad der er endnu mere bekymrende er, at disse kemikalier kan overføres fra en mor til hendes barn, enten før barnet bliver født eller gennem amning.

Hvilke PFAS symptomer påvirker dit helbred?

PFAS kan forstyrre kroppens naturlige hormoner, øge kolesterolniveauer, påvirke immunsystemet og øge risikoen for visse kræftformer. De er blevet sat i forbindelse med nyre- og testikelkræft, skjoldbruskkirtelsygdom, højt kolesterol, graviditetsinduceret hypertension og præeklampsi samt ulcerøs colitis.

1. Udviklingseffekter

PFAS kan forstyrre naturlige hormonniveauer, hvilket potentielt kan føre til udviklingsproblemer hos spædbørn og børn, såsom lav fødselsvægt.

2. Effekter på immunsystemet

Eksponering for PFAS kan påvirke immunsystemet, hvilket fører til nedsat vaccine respons hos børn.

3. Kræft

PFOA, en type PFAS, er blevet sat i forbindelse med en øget risiko for testikel- og nyrekræft.

4. Levereffekter

PFAS kan forårsage ændringer i leverenzymer, hvilket indikerer potentielle leverproblemer.

5. Kolesterol

Eksponering for PFAS er blevet associeret med øgede niveauer af total kolesterol og LDL (dårligt) kolesterol.

6. Forstyrrelse af skjoldbruskkirtelhormon

PFAS kan forstyrre kroppens naturlige produktion af skjoldbruskkirtelhormon, hvilket potentielt kan føre til skjoldbruskkirtelsygdomme.

7. Øget risiko for hypertension eller præeklampsi hos gravide kvinder

Forskning fra Environmental Health Perspectives har vist, at gravide kvinder med højere niveauer af PFAS kan have en øget risiko for at udvikle tilstande som hypertension eller præeklampsi.

sygdomme-fra-PFAS-symptomer

Kilde: US National Toxicology Program, (2016); C8 Health Project Reports, (2012); WHO IARC, (2017); Barry et al., (2013); Fenton et al., (2009); and White et al., (2011).

Sådan undgår du PFAS-eksponering

Vælg ubehandlede frem for pletafvisende

Når du køber møbler eller tæpper, så kig efter dem, hvor der ikke står "pletafvisende". Prøv også at lade være med at tilføje ekstra behandlinger til dem. Det er godt at huske, når du køber tøj, tasker eller endda camping- og sportsudstyr. Gå efter ubehandlede produkter.

Undgå non-stick produkter

Når du vælger køkkengrej til dit køkken, kan det være en god idé at kigge ud over de typiske non-stick muligheder, som ofte indeholder PFAS. Overvej i stedet at vælge gryder og pander lavet af rustfrit stål, støbejern eller keramik. Disse alternativer tilbyder ikke kun fremragende madlavningspræstationer, men sikrer også et PFAS-frit miljø.

Spisevaner

Selvom fastfood og forarbejdede fødevarer er nemme løsninger, indeholder deres emballage ofte PFAS. Ved at søge efter friskere og mindre forarbejdede måltider kan du undgå dette.

Filtrer dit vand

Hvis du er bekymret for PFAS i dit drikkevand, især hvis du bor i et område kendt for PFAS-forurening, overvej at investere i et vandfiltreringssystem. En sådan løsning er GROHE Blue omvendt osmose system som er tilgængelig på watertrade.dk.

Systemer som disse leverer ikke kun rent vand til hjem og kontorer, men reducerer også specifikt PFAS. Ved at filtrere disse skadelige kemikalier ud af vandet, kan du reducere din risiko for at udvikle PFAS-relaterede symptomer og nyde sikrere, renere vand hver dag.

Læs mere om, hvad omvendt osmose er, og hvordan dette system fungerer for at reducere PFAS fra dit vand. Se vores bedste råd her.

Beskyt dit helbred og undgå PFAS

PFAS findes i mange af de ting vi bruger dagligt, og de kan påvirke vores sundhed. Det er vigtigt at vælge rent vand og sund mad for at leve sundt. Watertrade er stolte af at præsentere GROHE Blue Pure systemet, designet til at rense vores vand endnu mere ved at reducere skadelige stoffer som PFAS og dermed tilbyde os en bedre smag og sikrere drikkevand.

Ved at træffe kloge valg, som at bruge GROHE-systemet, passer vi på vores sundhed både nu og i fremtiden. Så lad os drikke rent, leve godt og fortsætte med at træffe valg, der er gode for os.

 GROHE-systemet

FAQs

Kan PFAS fjernes fra kroppen?

Selvom kroppen gradvist kan eliminere PFAS, nedbrydes de meget langsomt, og det kan tage år at reducere niveauerne betydeligt.

Er visse grupper mere sårbare over for PFAS effekter?

Spædbørn, børn og gravide eller ammende kvinder kan være mere modtagelige for PFAS' sundhedseffekter på grund af udviklingsstadier og overførsel mellem mor og barn.

Hvordan ophobes PFAS i kroppen?

PFAS kan binde sig til proteiner i kroppen, hvilket fører til bioakkumulering. Dette betyder, at de kan opbygges over tid og forblive i kroppen i årevis.

Hvordan ved jeg, om jeg har PFAS i min krop?

Du kan få foretaget en blodprøve for PFAS, som kan fortælle dig, hvad dine niveauer er på det tidspunkt, blod prøven blev taget, men ikke om niveauerne i din krop er "sikre" eller "usikre."

søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December
Ingen konto? Opret en her